În lipsa de moştenitori legali sau testamentari, bunurile lăsate de defunct trec în proprietatea statului.
:
Clasa I de mostenitori, descendentii, sunt primele rude chemate la mostenirea defunctului (cf. art. 669 C.civ.)
In aceasta categorie intra: copii, nepotii, stranepotii si urmasii lor in linie dreapta la infinit.
Nu are relevanta daca acesti descendenti sunt din casatorie sau din afara ei, sunt adoptati sau firesti.
Intre descendenti, succesiunea se imparte pe capete, dupa numarul lor intre descendentii de acelasi grad chemati la mostenire. Daca descendentii de grad mai indepartat sunt chemati la mostenire prin reprezentare, opereaza impartirea pe tulpini.
Descendentii sunt mostenitori rezervatari, sezinari iar daca vin la mostenire mai multi descendenti sau in concurs cu sotul supravietuitor sunt obligati la raportul donatiilor daca liberalitatea nu s-a facut cu scutire de raport.
Clasa a doua de mostenitori cuprinde rude privilegiate ale defunctului: parintii acestuia - numiti ascendenti privilegiati; precum si pe fratii/surorile defunctului si descendentii acestora - colateralii privilegiati.
Clasa a treia de mostenitori cuprinde pe ceilalti ascendenti ai defunctului - ascendentii ordinari, cu excluderea ascendentilor privilegiati.
Prin urmare intra in aceasta clasa: bunicii, strabunicii... pe linie ascendenta directa fara limita in grad.
Clasa a patra de mostenitori cuprinde rude mai indepartate in linie colaterala, pana la gradul IV inclusiv, precum: unchii, matusile, verii primari, fratii/surorile bunicilor defunctului.
Daca exista vreun mostenitor legal din una din aceste clase, atunci mostenirea nu-i mai revine statului.